История на мотоциклетите BMW R 71, M72, CJ 750

31.03.2012 12:45

 

Годината е 1939 - Русия все още не е във война с Германия. Наблюдавайки обаче ръста и модернизацията на германските военни сили, руснаците установяват нуждата си от евтино и високо подвижно бойно превозно средство. Тези качества те откриват в мотоциклета. Тъй като нямат достатъчно време да разработят собствен модел, решават да копират германския BMW R-71. Новият си мотоциклет наричат М-72.
   Когато подозренията на Сталин се оказват основателни и германците нападат Русия през 1941 година, главният руски мотоциклетен завод бива преместен от Москва в планината Урал, близо до град Ирбит - извън обсега на немските бомбардировачи. Мотоциклетите се произвеждат и в други заводи, като машиностроителния завод в Горки например, с цел да се повиши количеството на продукцията.

   M-72 се произвежда в различни конфигурации до 1961 година. Малко преди това е създаден друг завод в Украйна (Киевски Мотоциклетен Завод - КМЗ), който да се заеме с военното производство, докато Ирбитския Мотоциклетен Завод (ИМЗ) се пренасочва към произвеждане на мотоциклети за гражданския пазар (ИМЗ започва продажба на цивилни мотоциклети още през 1946, но в малки количества). Първоначално мотоциклетите носели името М-72, по късно са наречени Урал.
   Завода в Киев първо произвежда М-72Н, а скоро след това новия модел К-750. Дълго време К-750 няма официално име, но по-късно, понеже КМЗ е разположен близо до река Днепър - мотоциклетите произвеждани в Киевския завод получават нейното име.

   Мотоциклет, почти идентичен с BMW R-71, М-72, се е произвеждал и в Китай. През петдесетте години Русия продава известно количество мотоциклети BMW R-71 на Китай. През 1957 година китайците започват да произвеждат свой вариант на BMW R-71, наречен Chang Jiang 750.
   Двигателят на BMW е копиран и от Harley Davidson, това се вижда при моделите XA и XS на Harley Davidson произведени през 40-те години, мотоциклетите били предназначени за северна Африка.

Предлаганите модели на BMW R-71 и BMW R-75 модел 1338-1941 г. са реставрирани на базата на Chang Jiang 750,до най малкият детал с оригинала.